| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

βασιλική-μαυσωλείο των Αγίων Αποστόλων

Page history last edited by aphroditis 10 years, 1 month ago

 


"Το τζαμί του Μωάμεθ (χτίστηκε) στα ερείπια της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων(1469). Βρίσκεται ατα βόρεια της θέσης της παλιάς εκκλησίας, στην κορυφή του τέταρτου από τους επτά λόφους, μεταξύ των δύο πλατειών Καραμάν, της μικρής και της μεγάλης.... Στα δεξιά της μεγάλης πύλης, σ'ένα μαρμαρινο τραπέζι με λάπις λάζουλι βρίσκεται η χρυσή επιγραφή του Προφήτη για την Κωνσταντινούπολη"Θα καταλάβουν την Κωμσταντινούπολη και ευτυχισμένος θα είναι ο πρίγκιπας, ευτυχισμένος και ο στρατός που θα τα καταφέρει῾..Γύρω από το τζαμί υπάρχουν οκτώ μεντρεσέδες, ιδρύματα του Μωάμεθ Β', η κατοικία των σπουδαστών, ένα εστιατόριο για απόρους και ένα νοσοκομείο".

 

      John Murray, A Handbook for travelers in the Ionian islands, Greece, Turkey, Asia Minor and Constantinople, 1854

 

Σκαρτσιάρη Αφροδίτη

" Στο Φατίχ. Στην πιο μουσουλμανική, θεωρητικά, γειτονιά της Πόλης, κοντά στο τζαμί του Φατίχ, που αναπτύχθηκε καπάκιστο ναό των Αγίων Αποστόλων, κομβική βυζαντινή είσοδο στον χριστιανικό παράδεισο, αφού εκεί βρίσκονταν θαμμένοι αυτοκράτορες της Βασιλεύουσας.

Ζωηρή γειτονιά, διχασμένη ανάμεσα σε ένα οξύμωρο "σήμερα" κι ένα λιγότερο περίπλοκο "χθες".

 

                                                                          

                                                                    Γιάννης Ξανθούλης,Κωνσταντινούπολη: των ασεβών μου φόβων 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο ναός των Αγίων Αποστόλων ήταν ένας περικαλλής χριστιανικός ναός της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος χτίστηκε το 550 στον τέταρτο λόφο της Πόλης, βορειοδυτικά του υδραγωγείου του Ουάλη. Ήταν τεραστίων διαστάσεων, σχεδόν όσο ο ναός της Αγίας Σοφίας και επί αιώνες (από τον 4ο ως τον 11ο) ενταφιάζονταν εκεί Αυτοκράτορες, Πατριάρχες και επίσκοποι. Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, μεταφέρθηκε εκεί η έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το 1461 όμως, οι Οθωμανοί τον κατεδάφισαν ολοσχερώς και στη θέση του οικοδόμησαν το Φατίχ τζαμί.Ο  αρχικός ναός των Αγίων Αποστόλων κτίστηκε περί το 330, όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη την πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας. Το 337, όταν ο Κωνσταντίνος πέθανε, ο ναός δεν είχε τελειώσει, και ο ίδιος ενταφιάστηκε προσωρινά στο ναό του Αγίου Ακακίου στην Κωνσταντινούπολη. Όταν ολοκληρώθηκε από το γιο του, Κωνστάντιο, ο ναός των Αγίων Αποστόλων, μεταφέρθηκε εκεί και η σoρός του Κωνσταντίνου.

Σκοπός του Αυτοκράτορα ήταν να συγκεντρώσει εκεί και τα λείψανα όλων των Αποστόλων. Τελικά, έγινε εφικτό να μεταφερθούν λείψανα μόνο του Αποστόλου Ανδρέα (από την Αχαΐα το 357[1]), τουΕυαγγελιστή Λουκά και του Αγίου Τιμοθέου (από την Έφεσο). Ερμηνευτικό ζήτημα έχει προκύψει κατά καιρούς για το εάν τελικά ο ναός ήταν αφιερωμένος και στους Δώδεκα Αποστόλους, ή μόνο στους τρεις, των οποίων τα λείψανα βρίσκονταν εκεί. Η επικρατούσα άποψη κλίνει προς τους δώδεκα Αποστόλους. Η άποψη αυτή ενισχύεται από ομιλία του Ιωάννη του Χρυσοστόμου, από την οποία συνάγεται ότι ο ναός ετιμάτο και στους δώδεκα μαθητές του Χριστού, και πως η ιδιαίτερη αναφορά στους τρεις γινόταν λόγω του ότι εκεί φυλάσσονταν τα λείψανά τους. Επίσης, σε διάφορους κώδικες σώζεται το επίγραμμα Στίχοι στην εξωτερική πύλη των Αγίων Αποστόλων για το τέλος της ζωής τους. Αυτό ήταν γραμμένο πάνω από την κεντρική πύλη του ναού και αναφερόταν στον τρόπο θανάτου του καθενός από τους δώδεκα.

Λίγα είναι γνωστά για την όψη εκείνου του ναού, εκτός του ότι ήταν σταυρόσχημος. Ο ιστορικός Ευσέβιος Καισαρείας αναφέρει ότι ήταν ψηλό κτίριο, με προστώα και στις τέσσερις πλευρές, μαρμάρινους τοίχους και χρυσό τρούλο. Στα «Πάτρια» (Ψευδο-Κωδινός) αναφέρεται ότι η οροφή του ήταν ξύλινη. Αναφορές στη «θαυμάσια» εκκλησία κάνουν και οι Φιλοστόργιος και Θεόδωρος αναγνώστης.

 

ΣΚΑΡΤΣΙΑΡΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

 

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.