| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Μέγα Παλάτιον

Page history last edited by Nelly Tsenoglou 10 years ago

 

 

"Η Κωνσταντίνου Πόλη αιώνες τώρα έμενε άθικτη, σύμβολο δύναμης και πλούτου. Όσο πλησίαζαν, τόσο παρατηρούσε εκστατικά τη θωριά της, με τους φανταστικούς θόλους, τα αετώματα, τις χρωματιστές αψίδες και τις κεραμοσκεπές από τις στοές του Ιερού Παλατιού, την Αγια -Σοφιά να υψώνεται ανάμεσα σε μεγάλα κτίρια, και κήπους με συστάδες δένδρων να απλώνονται μέχρι τα θαλάσσια τείχη. Η λέμβος κοντοζύγωνε στο ακρωτήρι του Ιερού Παλατιού και αμέσως ξεχώρισαν τον πελώριο κυρτό τοίχο του ιππόδρομου, πάνω από τον έξοχο αυτοκρατορικό λιμένα. Πιο πέρα ο τουμπές της εκκλησίας του Σέργιου και Βάκχου, σε μια συνοικία με αρχοντικά. Αφού πέρασαν το λιμάνι του Βουκολέοντος, τώρα έπλεαν κατά μήκος του θαλάσσιου τείχους, με τους αραιούς πύργους και τα τεχνητά μικρά λιμάνια, όπου γύρω τους υπήρχε πλήθος από πυκνοχτισμένα σπίτια, και πέρα πιο βαθιά σχηματιζόταν μια μικρή κοιλάδα, στο ποτάμι του Λύκου, όπου υπήρχαν περιβόλια με οπωροφόρα δέντρα. Ακόμα πιο δυτικά, το τοπίο γινόταν ομαλό, όπου και ορθώνονταν τα χερσαία απόρθητα τείχη ενώ κατέβαιναν προς τη θάλασσα."

 

                                                                                                                       Πασχάλης Λαμπαρδής, Η Κοιλάδα των Σπαθιών

 

"Από τον 11ο αιώνα, το μεγαλύτερο μέρος του Μεγάλου Παλατίου ερειπώθηκε. Η δυναστεία των Κομνηνών δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στα υπέρογκα έξοδα της συντήρησής του. Μετοίκησε στις Βλαχέρνες, χρησιμοποιώντας το Μέγα Παλάτιον μόνο περιστασιακά, για επίσημες τελετές. Το 1204 οι Σταυροφόροι το ξεπάτωσαν. Οι περιηγητές της παλαιολόγειας περιόδου βρήκαν στον χώρο του Παλατίου σειρά εντυπωσιακών ερειπίων, ανάμεσα στα οποία ξεπρόβαλλαν εκκλησίες. ...Ορισμένα, πάντως, τμήματα του Μεγάλου Παλατίου χρησιμοποιούνταν ως το τέλος της Ρωμανίας. Οι Οθωμανοί ουδόλως εξετίμησαν τα ανάκτορα. Ογδόντα μόλις χρόνια μετά την Άλωση, ο Πιέρ Ζίλ δεν βρήκε ίχνος τους.

      Σημαντικό μέρος των ερειπίων βρίσκονται θαμμένα κατω από το συγκρότημα του τεμένους Σουλταναχμέτ και τα σύγχρονα κτίρια της περιοχής. Το κύριο απομεινάρι όμως του Μεγάλου Παλατίου είναι τα ψηφιδωτά που εκτίθενται στο "Μουσείο των ψηφιδωτών του Μεγάλου Παλατίου".

 

                                                                                                                   Αλέξανδρος Μασσαβέτας, Κωνσταντινούπολη. Η Πόλη των Απόντων

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.